Είναι εκπληκτικό πόσο πίσω είμαστε σε θέματα ενέργειας σε σχέση με τις υπόλοιπες «ανεπτυγμένες» χώρες. Χαρακτηριστικά, σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Έθνος με τίτλο «Το βάρος στην ανακύκλωση των αποβλήτων» παρατηρούμε πως πράγματα που αλλού είναι δεδομένα, εδώ θεωρούνται ανακάλυψη! Και αφού το παγκόσμιο σλόγκαν δεκαετιών reduce – reuse – recycle (μειώνω – επαναχρησιμοποιώ – ανακυκλώνω) δεν μπορέσαμε να το καταλάβουμε μόνοι μας, ήρθε η Ε.Ε. να μας το επιβάλει:

«Το βάρος πέφτει πλέον στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στην ανακύκλωση και στην επανάκτηση, ενώ περιορίζεται δραστικά η μέθοδος της ταφής. […] «Μη θάβετε τα απόβλητα, αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ Χούλιο Γκαρσία Μπούργκες.»

Το σημαντικότερο ίσως για την Ελλάδα αυτή την περίοδο -το οποίο φαίνεται να το αντιλαμβάνεται η αρμόδια Υπουργός- είναι ότι τα σκουπίδια πέρα από περιβαλλοντικό πρόβλημα, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότατη πηγή ενέργειας άρα και εσόδων. Ήρθε λοιπόν η ώρα και για την Ελλάδα αντί να πετά τα λεφτά της στα σκουπίδια, να τα επενδύσει πάνω τους!

Advertisements