Ο Φιλανδός πρωθυπουργός Jurki Katainen δήλωσε στο κρατικό Φιλανδικό κανάλι YLE ότι η Φινλανδία ΔΕΝ θα συμφωνήσει σε οποιοδήποτε δανειοδότηση στην Ελλάδα την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ εάν η Φιλανδία δεν πάρει συγκεκριμένες εγγράφως εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Συμπληρώνοντας ότι έχει απόλυτη γνώση των συνεπειών αυτής της απόφασης για την κοινοτική αλληλεγγύη αλλά πιστεύει ότι μπροστά στην οικονομική κρίση που ταλαντεύει όλο τον κόσμο δεν υπάρχει χρόνος για ριψοκίνδυνες αποφάσεις για κανένα κράτος.

Απαιτώντας πολιτικές αποφάσεις άμεσα από την ΕΕ συνέχισε αποκαλώντας την κατάσταση στην Ελλάδα καταστροφική και επικίνδυνα «κολλητική».

Μέσα στην φιλανδικεντρική σκέψη του Katainen και σαφώς λειτουργώντας μέσα στο τρόμο ενός αμφιβόλου κοινοτικού οικονομικού μέλλοντος – οι Φιλανδοί ζήσανε τραυματικά την δική τους οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 80 και τους έχει γίνει εφιάλτης που δεν θέλουν να ξαναδούν – δυστυχώς είπε και μερικές πικρές αλήθειες με στόχο περισσότερο την πολιτική λειτουργία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την Ελλάδα και πιθανώς – γνωρίζοντας πια τους Φιλανδούς – χτύπησε καμπανάκι για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisements