Το προηγούμενο βράδυ ήταν εφιαλτικό για όλους εμάς που ζούμε στη Σκανδιναβία. Για πάνω από μια δεκαετία φωνάζουμε για την εξάπλωση των φασιστικών και άκρο-δεξιων κομμάτων στη Σκανδιναβία και ειδικά σε Σουηδία και Φιλανδία. Ο συγχωρεμένος δημοσιογράφος, ερευνητής – και συγγραφέας του best seller “millennium trilogy” – Stieg Larssson χτυπούσε συχνά το καμπανάκι ή καλύτερα την καμπάνα ότι τα πράγματα στη Σκανδιναβία καθημερινά χειροτερεύουν και τελευταία η ίδρυση Ναζιστικού κόμματος στη Φιλανδία άρχισε πια να γίνεται η κατάσταση σοβαρή και επίφοβη, αλλά ….

Αλλά κανένας μας δεν περίμενε το πρώτο οδυνηρό χτύπημα να γίνει στη Νορβηγία και μάλιστα με τόσα θύματα και σε τόση έκταση. Αυτή τη στιγμή η Νορβηγία κυρίως και στη συνεχεία όλη η Σκανδιναβία είναι σε σοκ και επιφυλακή φοβούμενοι ότι αυτό δεν ήταν μεμονωμένο χτύπημα και ανησυχώντας ότι μπορεί και να λειτουργήσει σαν «ιός».

Οι δυνάμεις ασφαλείας όλων των σκανδιναβικών χωρών είναι σε επιφυλακή και σε συνομιλία μου με συνάδελφο στο Όσλο έμαθα ότι τίποτα δεν κινείται χωρίς να ελέγχεται από την αστυνομία στο κέντρο. Την ιδία στιγμή η αναζήτηση θυμάτων συνεχίζεται μιας και υπάρχουν ακόμα αναφορές αγνοούμενων στο νησί που γινόταν η κατασκήνωση των νέων του σοσιαλιστικού κόμματος.