Ζώντας το κυριολεκτικά «από μέσα» πολλές φορές προσπάθησα νε εξηγήσω στην Ελλάδα για το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα απορώντας για τις μυθικές διαστάσεις που πήρε το θέμα ώστε να γίνει ακόμα και πρότυπο των αλλαγών που χρειάζεται η Ελληνική παιδεία. Για τους λάτρεις λοιπόν του Φιλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος η παρακάτω είδηση πιθανώς να τους ενδιαφέρει.

Σύμφωνα με έρευνα του ερευνητή καθηγητού Sari Sulkunen του πανεπιστημίου της Jyväskylä που θα δημοσιευτεί σύντομα και επίσημα και που έχει αρχίσει από το 2004 το ένα πέμπτο των Φιλανδών ηλικίας από 16 – 65 αδυνατεί να κάνει στοιχειώδεις αριθμητικές πράξεις ενώ με δυσκολία διαβάζει ακόμα και επιγραφές στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του πιστεύει ότι γύρω στους 360.000 Φιλανδούς είναι …αναλφάβητοι.

Δυστυχώς η φήμη του φιλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τη Φιλανδία μιας και οι απαραίτητες αλλαγές που έπρεπε και είχαν αποφασιστεί να γίνουν πριν από μια δεκαετία δεν έγιναν ποτέ για χάρη της …φήμης και τις πιθανής προσέλκυσης μαθητών και φοιτητών από το εξωτερικό με το απαραίτητο οικονομικό αντάλλαγμα φυσικά.