Πολλοί θεώρησαν ότι ο νέος Πρωθυπουργός «άδειασε» τον προηγούμενο με τις πρώτες του επίσημες δηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο όταν είπε πως ποτέ δεν έθεσε «όρους». Βλέποντας όμως τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης αμφιβάλω για την ακρίβεια των δηλώσεών του. Θεωρείται δεδομένο πλέον από την πλειονότητα του πολιτικού κόσμου ότι η 19η Φεβρουαρίου δεν είναι κάποια αυστηρή προθεσμία, αλλά μια ημερομηνία – μπούσουλας για το πότε περίπου θα έχουμε εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει στην κυβέρνηση με πρωτοκλασσάτα στελέχη, όπως και ο ΛΑΟΣ. Ο Σαμαράς, όπως και ο Παπανδρέου είναι δεδομένο πως θα στηρίξουν τη νέα δανειακή σύμβαση και έχουν δεσμευτεί για αυτό δημόσια και με διάφορους τρόπους. Άρα οι 3 όροι που την ύπαρξή τους αρνείται ο κ Παπαδήμος τηρήθηκαν στο σύνολό τους.

Πιστεύω ότι η όλη παρεξήγηση ξεκίνησε με τον Παπαδήμο στο τηλέφωνο να λέει κάτι του τύπου » τι να έρθω να κάνω; Να έχω μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με άλλο πρωθυπουργό και τον Σαμαρά να με χτυπάει σε κάθε κίνηση; Αν δεν βάλει υπουργούς και δεν δεσμευτεί για τη δανειακή σύμβαση θα έχω πόλεμο και από αυτόν, και από την Ευρώπη που κάποιοι τον βλέπουν ως τον επόμενο Πρωθυπουργό.»

Τα λογικά επιχειρήματα θα θεωρήθηκαν απαραβίαστοι όροι από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, θα μεταφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο στη ΝΔ και τελικά ο νέος Πρωθυπουργός θέλοντας να δείξει πως δεν είναι μαριονέτα για να του βάζουν λόγια στο στόμα του προτίμησε να κάνει αυτή τη δήλωση. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά δυναμικά την πρωθυπουργία του προσπαθώντας να εδραιωθεί, με τίμημα την πρώτη – δικαιολογημένη – μουρμούρα.

Advertisements