Αν κάποιος βιολόγος ανακάλυπτε μία θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη αλλά, λόγω των κανονισμών του ερευνητικού του κέντρου, απαγορευόταν να τη δημοσιεύσει, πόση δύναμη θα αποκτούσε αμέσως το συγκεκριμένο κέντρο; Ανεξάρτητα από την επένδυση που έκαναν, ποιοί χαρακτηρισμοί θα ταίριαζαν σε αυτούς που το διοικούν; Πώς γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα δε θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για κάποια πολύ μεγαλύτερη ανακάλυψη από κάποιο άλλο κέντρο;

Θα απαντήσω μόνος μου ότι αυτή την υποθετική ερώτηση ότι η ερευνητική ομάδα θα αποκτούσε τεράστια δύναμη πάνω στις ζωές και τις τσέπες εκατομμυρίων ανθρώπων.  Οι ερευνητές θα χαρακτηρίζονταν, προφανώς, πανέξυπνοι, αλλά επίσης αδίστακτοι και άπληστοι, θυσιάζοντας ζωές για χάρη του χρήματος. Ταυτόχρονα, στερώντας από την παγκόσμια κοινότητα τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευρημάτων τους γίνονται και εχθροί της επιστήμης.

Αν κάποιος έκανε ακριβώς το ίδιο αλλά αντί για μία επιστημονική ανακάλυψη είχε ένα πρωτοποριακό τραγούδι, πόσο αλλάζει ηθικά το ζήτημα της ιδιοκτησίας;

Ας μη κοροϊδευόμαστε. Οι καλοί καλλιτέχνες μόνο ευνοημένοι είναι από την ελεύθερη διακίνηση των αρχείων. Πλέον, αντί να προωθούνται οι ευνοημένοι των δισκογραφικών και γενικότερα των εταιριών παραγωγής, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μία επιτυχία μέσω youtube, με εύκολη και αντικειμενική απόδειξη τη θεαματικότητα και τη βαθμολογία κάθε βίντεο. Μέχρι και τα «σκουπίδια» που θα γίνουν επιτυχίες είναι πολύ ποιοτικότερα από αντίστοιχα «σκουπίδια» του παρελθόντος. Οικονομικά μόνο οι εταιρείες που δεν ήταν αρκετά καλές στη διαχείρηση του υλικού τους ζημιώνονται, εκ των οποίων μάλιστα πολλές δρούσαν ως «νταβατζήδες» των καλλιτεχνών.

Δεν περιορίζεται όμως η πρόοδος μόνο στη μουσική. Ακόμα και στις ταινίες, που προφανώς δεν υπάρχουν συναυλίες για να έχουν από εκεί κέρδη οι καλλιτέχνες, σημειώνονται συνεχώς ρεκόρ πωλήσεων και εισητηρίων παρά την πειρατεία. Πράγμα πολύ λογικό αφού οι παραγωγές γίνονται όλο και καλύτερες. Θα είχε άραγε μπει η τεχνολογία 3D στην καθημερινότητά μας αν δεν αναγκάζονταν τα μεγάλα στούντιο να βρούν νέες μεθόδους για έσοδα, ή θα παρέμενε στις Ντίζνεϊλαντ, όπως συνέβαινε εδώ και δεκαετίες; Αντίστοιχα, δείτε πόσο έχει ανέβει το επίπεδο στην ξένη τηλεόραση. Αφού χάνουν τα στούντιο χρήματα από την ελεύθερη διακίνηση των παραγωγών τους, πώς γίνεται οι σειρές εν μέσω οικονομικής κρίσης να είναι ακριβότερες, καλύτερες και πιο επιερδείς από ποτέ; Προφανώς βελτιώνοντας την ποιότητα του προϊόντος το οποίο προσφέρουνε.

Ας είμαστε επίσης αντικειμενικοί: Όποιος ελέγχει τη μουσική ελέγχει σε μεγάλο βαθμό και την ψυχολογία των μαζών. Φανταστείτε μόνο να μην αφήναν ποτέ την punk (και οποιοδήποτε αντίστοιχο μουσικό ρεύμα) να αναπτυχθεί στο βαθμό του κινήματος.

Με την ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement), την οποία ως Ελλάδα υπογράψαμε χωρίς καμία συζήτηση, αυτό είναι το μέλλον μας. Χωρίς ελεύθερη μουσική, σειρές και ταινίες, χωρίς ποιότητα στον πολιτισμό μας, χωρίς αυθόρμητα κινήματα. Αλλά και χωρίς ελεύθερη έκφραση, αφού στο νόμο προβλέπεται ότι θα μπορούν να ανοιχτούν e-mail για να εξακριβωθεί ότι δεν περιέχουν προϊόντα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Όσο λοιπόν ακόμα γίνεται μπορούμε να αντιδράσουμε όπως αντέδρασαν οι Αμερικάνοι στο SOPA: τηλεφωνώντας στα γραφεία των Ευρωβουλευτών μας και πιέζοντάς τους να το καταψηφίσουν τον προσεχή Ιούνη. Μπορείτε να βρείτε τα ονόματά τους εδώ. Αν δεν βρίσκετε κάποιο τηλέφωνο, το google βρίσκεται στη διάθεσή σας.

Περισσότερες πληροφορίες για το ACTA και τις παρανοϊκές προεκτάσεις του που δεν ανέφερα μπορείτε να βρείτε στο: http://www.stopacta.info/

Θα μπορούσατε επίσης να επισκευτείτε το thepiratebay.org, να διαλέξετε και να κατεβάσετε ποιοτική μουσική υποστηρίζοντας έτσι ουσιαστικά τους καλλιτέχνες κάνοντας γνωστότερα τα κομμάτια τους, αλλά αφού η πειρατεία είναι αδίκημα σας αποτρέπω από αυτή την κίνηση. Πιο συγκεκριμένα καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από αυτόν τον σύνδεσμο που περιέχει τις καλύτερες επιτυχίες των beatles, γιατί αν τις ακούσετε στον υπολογιστή σας θα στερήσετε χρήματα από κάποιο οικονομικό κολοσσό που έχει δεκάδες άλλους τρόπους να κερδίσει χρήματα -ακόμα και σήμερα- από το συγκεκριμένο συγκρότημα. Αν επίσης δεν έχετε το κατάλληλο πρόγραμμα για ανταλλαγή αρχείων μέσω του piratebay, θα ήταν λάθος να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα.

Και κάτι τελευταίο, για όσους ακόμα νομίζουν ότι οι εταιρείες παραγωγής δεινοπαθούνε:

Advertisements