Πάντα υποστήριζα ότι ένα απο τα χειρότερα που μπορείς να κάνεις στην αντιπροσωπευτική μορφή δημοκρατίας που έχουμε δεν είναι ούτε η αποχή, ούτε το λευκό ή το άκυρο, αλλά το ασταύρωτο ψηφοδέλτιο. Αυτό το «υπέρ του κόμματος». Αποτέλεσμα τέτοιων ψηφοδελτίων είναι τους αντιπροσώπους μας  να  τους επιλέγει η κομματική γραμμή και όχι ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα λαός , με αποτέλεσμα νά να διαιωνίζεται αυτή η άβουλη Βουλή κομματικών μηχανισμών που όλοι μας κατακρίνουμε.

Το φαινόμενο αυτό έγινε πολύ πιο έντονο στις πρόσφατες εκλογές. Πολλοί ψηφοφόροι που «μεταναστεύσαν» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζαν τους υποψήφιους Βουλευτές στην περιοχή τους, με αποτέλεσμα το 5%-6%  των παλαιών ψηφοφόρων του συγκεκριμένου κόμματος και κάποιοι λίγοι που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πριν ψηφίσουν για το ποιοί διεκδικούν την ψήφο τους, να πάρουν απόφαση για το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς λύση πλέον δεν είναι να μη ψηφίσεις το κόμμα που σε εκφράζει επειδή δεν γνωρίζεις τους υποψηφίους…. Λύση είναι  να αρχίσουμε απο τώρα να ενημερωνώμαστε και να παρακολουθούμε τους αντιπροσώπους μας. Ανεξαρτήτως κόμματος υπάρχουν άτομα τίμια και με ικανότητα διακυβέρνησης. Χρέος μας δεν είναι μόνο να αναδείξουμε το κόμμα της προτίμησής μας, αλλά πρωτίστως τους εκπροσώπους μας. Ποτέ άλλωστε δεν υπήρξε πολίτευμα που να υποστήριζε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί μέσω ενός μηχανισμού και όχι μέσω ανθρώπων.

Advertisements