Χάρη στις κινήσεις της πολιτείας η Χρυσή Αυγή κατάφερε ξανά να πετύχει τον μεγάλο επικοινωνιακό της στόχο, να δείξει δηλαδή ότι διαφέρει από τα υπόλοιπα κόμματα. Πιο συγκεκριμένα όπως μάθαμε μετά από απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. όλοι οι Αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για προστασία Βουλευτών της Χ.Α. επιστρέφουν στις προηγούμενες θέσεις τους.

Η απόφαση αυτή πολιτικά είναι λάνθασμένη και ευνοεί την Χρυσή Αυγή, και εξηγώ πως:

Εδώ και καιρό η Χ.Α. προμοτάρει το προφίλ της εξωκαθεστωτικής δύναμης, που λόγω των πιστεύω της αναγκάζεται να πολεμάει μόνη της ενάντια σε όλους. Προφανώς η παύση της διαθεσιμότητας Αστυνομικών στους Βουλευτές της Χ.Α. ενισχύει αυτό το προφίλ. Όσοι από εμάς τυγχάνει να συζητούν με ψηφοφόρους της Χ.Α. δε θα αργήσουμε να ακούσουμε για τους «κακομοίρηδες Βουλευτές που με κίνδυνο της ζωής τους υπερασπίζονται την Ελλάδα, και μάλιστα χωρίς καμία κρατική προστασία«, προσδίδοντας έτσι και μία ηρωική απόχρωση στους παρανομούντες Βουλευτές, αλλά και άλλοθι για τη δημιουργία ομάδων φουσκωτών που θα τους περιφρουρούν. Αυτονόητο θα είναι βέβαια ότι ο κ. Κασιδιάρης που ζήτησε προσφάτως άδεια οπλοφορίας θα δικαιολογείται πλέον να κουβαλάει μαζί του το πιστόλι του, αφού η πολιτεία τον υποχρεώνει να προστατεύει μόνος τον εαυτό του.

Ακόμα χειρότερο όμως είναι ότι στην πραγματικότητα, όσο και αν δεν θέλω να το γράψω, είναι όντως ηθικά λάθος το να κάνεις διακρίσεις ανάμεσα σε εκλεγμένους σε θέματα που αφορούν την προστασία τους και -τελικά- την ελευθερία του λόγου. Εφόσον οι πολίτες με την ψήφο και τον σταυρό προτίμησης διάλεξαν τα συγκεκριμένα άτομα να τους αντιπροσωπεύουν στο κοινοβούλιο, αυτά τα άτομα θα πρέπει να προστατεύονται ώστε να ακούγεται ελεύθερα η φωνή και οι απόψεις τους. Το ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι συγκροτούν παράνομες ομάδες τραμπούκων και επιτίθονται σε άλλες ομάδες ανθρώπων δεν αναιρεί τη θεσμική υποχρέωση που έχουν να εκπρωσωπήσουν ως Βουλευτές τους ψηφοφόρους τους και την υποχρέωση της πολιτείας να τους προστατέψει.

Άλλωστε, γιατί να προστατεύονται πρώην Υπουργοί που πλούτισαν λόγω της θέσης τους (πιθανότατα εν γνώση των ενστόλων που τους προστάτευαν) και μάλιστα με πολύ περισσότερους από έναν ή δύο Αστυνομικούς; Εκεί δεν υπήρχε σύγκρουση καθηκόντων; Αν επιχείρημα της αστυνομίας είναι ότι οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί έκαναν τα στραβά μάτια ενώ οι Βουλευτές τους παρανομούσαν, τότε ας βάλει άλλους Αστυνομικούς στη θεση των προηγούμενων με σαφή όμως εντολή ότι σε περίπτωση παρανομίας του Βουλευτή οφείλει να τον συλλάβει. Με αυτό τον τρόπο δε θα υπάρχει πλέον σύγκρουση καθηκόντων και θα είναι και ο Βουλευτής προστατευμένος.

Αλλά το χειρότερο όλων είναι το σενάριο στο οποίο βρίσκεται κάποιος τρελός, βαφτίζει Φραγκίσκο Φερδινάνδο έναν Βουλευτή της Χρυσής Αυγής και του επιτίθεται. Τι γίνεται σε εκείνη την περίπτωση, όταν η ίδια η πολιτεία θα έχει αφήσει τον δρόμο ανοιχτό για κάθε πρόθυμο;
Δεν χρειάζεται παραπάνω ανάλυση για να φανεί αν η απόφαση αυτή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ευνοεί την Χ.Α. . Την ευνοεί, είναι λανθασμένη και πρέπει να τροποποιηθεί το κομμάτι της που αφορά την διάθεση Αστυνομικών σε Βουλευτές της Χ.Α., και σύντομα μάλιστα, προτού προλάβουν και μετατρέψουν μία άστοχη απόφαση σε επιχείρημα υπέρ τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.:

«Ύστερα από εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού της Ραφήνας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος έθεσε σε διαθεσιμότητα τη Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ραφήνας, για λόγους που σχετίζονται με την επιχειρησιακή διαχείριση του συμβάντος. Παράλληλα, διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το ίδιο ζήτημα.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας παύει επίσης η διάθεση των Αστυνομικών, που έχουν διατεθεί για την προστασία των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από την εξαγγελία του κόμματος ότι θα συνεχιστούν οι βίαιες ενέργειες και η αντιποίηση Αρχής. Η απόφαση αποσκοπεί στο να αποφεύγεται, η άνευ υπαιτιότητας των παρισταμένων αστυνομικών, συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η σύγκρουση καθηκόντων, ανάμεσα στα καθήκοντα προστασίας που τους έχουν ανατεθεί και στην υποχρέωσή τους για καταδίωξη και σύλληψη των παρανομούντων. Της απόφασης εξαιρούνται όσοι αστυνομικοί διατίθενται για τη φρούρηση των κεντρικών Γραφείων της Χρυσής Αυγής και για την προστασία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι η αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου και της ασφάλειας στη χώρα και οποιοσδήποτε επιχειρεί να την υποκαταστήσει θα αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνέπειες. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τις Αστυνομικές Αρχές, ώστε τα άτομα που προετοιμάζουν τέτοιου είδους ενέργειες ή συμμετέχουν σε αυτές να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.»

Advertisements