1984Βλέποντας τα ρεπορτάζ για «τον άνθρωπο που είπε στον Σαμαρά για το δωρεάν wi-fi» και την «ομάδα αλήθειας» που άτυπα φροντίζει την ιντερνετική προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας, ασυναίσθητα θυμήθηκα το Υπουργείο Αλήθειας.

Για όσους δεν γνωρίζουν, στον φανταστικό κόσμο που περιγράφει στο βιβλίο «1984» ο Όργουελ η διακυβέρνηση του κράτους γινόταν μόνο από 4 υπουργεία: τα υπουργεία αλήθειας, ειρήνης, αγάπης και αφθονίας.

«Το Υπουργείο Ειρήνης ασχολείται με τον πόλεμο, το Υπουργείο Αλήθειας με τα ψέματα, το Υπουργείο Αγάπης με τα βασανιστήρια και το Υπουργείο της Αφθονίας με την πείνα.» 1984, Τζορτζ Όργουελ.

Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Και φυσικά ο Όργουελ συνεχίζει και επεξηγεί γιατί υπάρχουν αυτές οι περίεργες ονομασίες:

«Αυτές οι αντιφάσεις δεν είναι τυχαίες, ούτε αποτέλεσμα μιας συνήθους υποκρισίας. Είναι σκόπιμες ασκήσεις της ΔΙΠΛΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Γιατί μόνο με τη συμφιλίωση των αντιφάσεων μπορεί  η εξουσία  να διατηρηθεί επ’ αόριστον.» 1984, Τζορτζ Όργουελ.

Αντιφάσεις όπως αυτές της «ομάδας αλήθειας», του «Ξένιου Δία», ή των ονομάτων πολλών κομμάτων (δεν επεξηγώ εδώ, δικό σας!).

Φυσικά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απολυταρχικό μη εκλεγμένο καθεστώς που να μας παρατηρεί από τις τηλεοθόνες, με μεγάλο αδελφό (από εδώ προέρχεται ο όρος), σε συνεχή κατάσταση πολέμου και τρομοκρατίας των εξαθλιωμένων πολιτών του, καταστροφή της γλώσσας και της παιδείας και αλλοίωση κατά το δοκούν της ιστορίας.

Έχουμε όμως παρακολούθηση από τις αρχές (και στο εξωτερικό περισσότερο από ότι στην Ελλάδα). Έχουμε τρομοκρατία και από τρομοκράτες, και σε κάποιες περιπτώσεις από κοινοβουλευτικά κόμματα, και φυσικά από τα διάφορα τάγματα εφόδου. Προφανώς έχουμε εξαθλίωση των πολιτών. Έχουμε και καταστροφή της γλώσσας (γκρίκλις) και της παιδείας. Και αλλοίωση της ιστορίας έχουμε, ανάλογα πάντα με το πως μας συμφέρει («συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης», «δεν υπήρξε ολοκαύτωμα», «ο Χίτλερ είναι παρεξηγημένη μορφή και ήταν καλός ηγέτης για τους δικούς του»). Και φυσικά έχουμε και Διπλή Σκέψη.

Έχουμε όμως και ελευθερία. Όπως έλεγε ο ίδιος ο Όργουελ «ελευθερία είναι να μπορείς να λες στους ανθρώπους αυτά που δε θέλουν να ακούσουν». Εκτός φυσικά αν είσαι αριστερός και πέσεις πάνω σε τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής (τα ονόματα κομμάτων που λέγαμε πριν;). Εκεί έχεις την ελευθερία να φύγεις τρέχοντας ή να κάτσεις να σε μαχαιρώσουν.

Δεν περιμένω κάτι να αλλάξει, όχι επειδή δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε, αλλά επειδή είμαστε τόσο απορροφημένοι από τα λάθη των άλλων που αδυνατούμε να δούμε τα δικά μας. Η αυτοκριτική στις μέρες μας είναι αυτόματη παραδοχή ήττας.

Κλείνοντας, αφήνω 3 συνδέσμους. Ο πρώτος είναι για ένα εκπληκτικό άρθρο του καθηγητή Θάνου Κακουριώτη στο Βήμα πριν καμια δεκαετία και οι επόμενοι για αποφθέγματα του Όργουελ στα ελληνικά και (προτιμότερο) στα αγγλικά. Καλή ανάγνωση!

Progress is not an illusion, it happens, but it is slow and invariably disappointing
Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/g/georgeorwe400989.html#JLgdpih8XBql4Dqf.99
Advertisements