Είδαμε όλοι την διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ  την Ελιά  τη Δημοκρατική Παράταξη με αφορμή τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά, λες και δεν είχαμε αρκετή εκλογολογία με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήρθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ να ρίξει «λάδι στη φωτιά».

Ήδη, πριν από την νέα κόντρα ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης υπήρχε έντονη φημολογία για εκλογές τον Ιανουάριο, προκειμένου να μη μονοπωλεί το ενδιαφέρον η Χρυσή Αυγή – αν οι εκλογές γίνουν το Μάρτη- είτε με την αποφυλάκιση της ηγεσίας της λόγω της λήξης της 18μηνης προφυλάκισής τους, είτε με την έναρξη της δίκης τους (και όλα τα έκτροπα που σίγουρα θα κάνουν κατά τη διάρκειά της).

Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να βρει 180 ψήφους με βουλευτές της να ψηφίζουν «παρών» σε σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή, με τον Παπανδρέου έτοιμο να φτιάξει νέο κόμμα, την τρόικα να μη της κάνει τα χατίρια και με καθημερινές ενδοκυβερνητικές κόντρες; Έχει όμως και άλλη επιλογή; Όταν το ΠΑΣΟΚ (το λέω καλά;) κοντεύει να μάθει απ’έξω τους ψηφοφόρους του και η ΝΔ βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να πείσει ούτε όλους τους βουλευτές του ότι έχει εναλλακτική στη μνημονιακή πολιτική- να προηγείται από 4 εώς 10 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ίσως η μόνη λύση για πολιτική επιβίωση είναι να μη γίνουν τώρα εκλογές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμα και ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα.

Για όσους θεωρούν εντελώς απίθανο αυτό το ενδεχόμενο, ας δουν απλά τα σενάρια που είχαν προηγηθεί για ανασχηματισμό με αφορμή την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το ΥΠΕΘΑ. Ο Ντινόπουλος είναι ακόμα στη θέση του, ο Γιακουμάτος το ίδιο, η Βούλτεψη το ίδιο, και, η πιο πρόσφατη και σημαντικότερη προσθήκη, το ίδιο και ο «ευνουχισμένος» Γκίκας Χαρδούβελης. Άτομα που για διαφορετικούς λόγους το καθένα θεωρήθηκαν πως θα αποχωρήσουν σε έναν ανασχηματισμό που ποτέ δεν έγινε. Άραγε, πόσο εύκολο είναι να αντικατασταθούν στο μέλλον με μέλη κάποιου άλλου κόμματος σε περίπτωση κάποιας συνεργασίας; Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει η παρεξήγηση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί αν αυτός ο ανασχηματισμός είχε τελικά πραγματοποιηθεί!

Μπορεί λοιπόν να χρειαστεί να βγάλει η συγκυβέρνηση έναν λαγό απ’ το καπέλο για να παραμείνει στην εξουσία (και ίσως να απαιτηθούν και μεγάλες υποχωρήσεις, ακόμα και η αλλαγή πρωθυπουργού), αλλά όπως παραδέχονται και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η εξάντληση της τετραετίας είναι τελικά ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.