Discours_de_Panos_Kammenos_.croppedΑς δούμε λίγο τις επιπτώσεις της καταγγελίας των ΑΝΕΛ για προσπάθεια χρηματισμού Βουλευτών, ανεξάρτητα από το αν αυτές ευσταθούν ή όχι (άλλωστε αυτό δεν δουλειά για εμάς, αλλά για τη Δικαιοσύνη και… τις τηλεπερσόνες).

Είναι προφανές ότι πλέον όποιος Βουλευτής δεν ανήκει στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ και θελήσει να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο Δημοκρατίας θα το σκεφτεί όχι μία και δύο, αλλά αρκετές φορές παραπάνω. Ακόμα και αν πρόκειται για κάποιον Βουλευτή των ΑΝΕΛ που αυτοπροσδιορίζεται ως αυθεντικός Καραμανλικός ακόμα και αν υποψήφιος είναι ο πρώην Πρωθυπουργός, άντε μετά την καταγγελία της Ξουλίδου να αποδείξεις ότι δεν έχεις χρηματιστεί. Με αυτόν τον τρόπο η εκλογή Προέδρου απομακρύνεται και οι εκλογές πλησιάζουν. Εκλογές με πληγωμένα τα κυβερνητικά κόμματα από τις 180 ψήφους που δεν μάζεψαν και δυναμωμένη την αντιπολίτευση που κατάφερε επιτέλους να πάει την χώρα στις κάλπες.

Υπό αυτές τις συνθήκες -και σύμφωνα πάντα με ό,τι μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- ο ΣΥΡΙΖΑ, που για μερικές μονάδες θα έχει χάσει την αυτοδυναμία, δεν θα δυσκολευτεί να βρει το κόμμα με το οποίο θα συγκυβερνήσει. Άλλωστε εδώ και καιρό προεοιμάζεται το έδαφος για μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε αυτούς που είχαν αντίθετη άποψη μέσα στα δύο αυτά κόμματα να κρατούν τη γνώμη τους για τον εαυτό τους.

Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που τελικά εκλεγεί Πρόεδρος;

Αρχικά δεν θα έχουμε άμεσα εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι το πολιτικό σκηνικό είναι δυνατόν να μεταβληθεί σε τέτοιο βαθμό που οι όποιες αρχικές συμφωνίες και όλα τα σχέδια πάνε περίπατο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε έξη μήνες η ΔΗΜΑΡ από το τρία-και-λίγο τοις εκατό που έπιανε στις δημοσκοπήσεις έφτασε στο σημείο να μην εμφανίζεται καν σε μερικές μετρήσεις! Και τί γίνεται αν μετά από όλο αυτό τον καιρό  ο ΣΥΡΙΖΑ πάψει να είναι πρώτο κόμμα; Ή, ακόμα χειρότερα για τους ΑΝΕΛ, αν εξασφαλίζει ο Τσίπρας αυτοδυναμία;

Ακόμα όμως και αν το σκηνικό στα δύο πρώτα κόμματα παραμείνει σχετικά αμετάβλητο και ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί κάποια στιγμή από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση, τί θα γίνει αν δεν βγαίνουν τα κουκιά; Τί γίνεται αν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ δεν φτάνουν τους πολυπόθητους 151, με δεδομένη μάλιστα την απροθυμία του ΚΚΕ για συνεργασία και την επικείμενη μη εισδοχή της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή;

Μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι μακρινό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να προϋποθέτει πολλά «αν», είναι όμως το πιθανότερο σενάριο στην περίπτωση που τελικά εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Μετά την επιτυχία της κυβέρνησης να εκλεγεί Πρόεδρος αποδυναμώνεται λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύονται λίγο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, περνάει ο καιρός και αποφυλακίζεται η ηγεσία της ΧΑ. Ξεκινάει λοιπόν ο πόλεμος για μια μερίδα ακροδεξιών αντιμνημονιακών ψηφοφόρων που μόνο ζημιά μπορεί να κάνει στα ποσοστά των ΑΝΕΛ.

Τί γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που Τσίπρας και Καμμένος μετράνε τους Βουλευτές τους και δεν βγαίνουν 151; Αναγκαία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κοιτάξει αλλού για συμμαχία, είτε προς Ποτάμι μεριά, είτε αν ζορίσουν τα πράγματα προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και πες πως με το Ποτάμι βγαίνει κάποια άκρη. Η συνεργασία όμως με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα ήταν ταφόπλακα στο κόμμα των ΑΝΕΛ, αφού θα χαρακτηριζόταν ο νέος ΛΑΟΣ και ο Καμμένος ο νέος Καρατζαφέρης. Και όπως σωστά λέει ο σοφός λαός, καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Άρα αν μειωθεί αρκετά το ποσοστό τους οι ΑΝΕΛ θα δουν την κυβερνητική τους συμμετοχή και τα υπουργεία τους να υποδιπλασιάζονται στην περίπτωση μιας τρικομματικής κυβέρνησης ή ακόμα και να εξαφανίζονται πλήρως. Στην περίπτωση δε που μέχρι τότε έχουμε όντως βγει από το μνημόνιο, ακόμα και ευνοϊκές να είναι οι συνθήκες, ποιά θα είναι η αφορμή για μια τέτοια συνεργασία;

Με αυτά τα δεδομένα η κίνηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να προχωρήσουν σε αυτές τις καταγγελίες, ανεξάρτητα από το αν ευσταθούν ή όχι, είναι τακτικά σωστή. Η μόνη ζημιά που μπορεί να γίνει είναι να χαρακτηριστεί ο Καμμένος συνωμοσιολόγος -που δε θα είναι άλλωστε και η πρώτη φορά- και αυτό αν καταφέρει η κυβέρνηση να δείξει στον κόσμο ότι δεν ευσταθούν οι κατηγορίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που τους τελευταίους μήνες κατηγορείται η συγκυβέρνηση ότι προσπάθησε με χρήματα να αγοράσει ψήφους. Την προηγούμενη φορά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, αφού δεν αποδείχτηκε τίποτα, αλλά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν πλήρως να εκμεταλευτούν την απόφαση του εισαγγελέα προς όφελός τους. Ακόμα λοιπόν και αν αποδειχτεί ότι δεν ευσταθούν οι όποιες κατηγορίες, δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα περάσει ως μήνυμα στον κόσμο.

Αντίθετα, μόνο κεδρισμένοι βγαίνουν οι ΑΝΕΛ από όλη αυτή την ιστορία. Έρχονται ξανά στο προκήνιο, απομακρύνουν ψηφοφόρους από τη ΝΔ απορροφώντας ίσως αρκετούς από αυτούς, αποθαρρύνουν τους Βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φέρνουν τις εκλογές πιο κοντά, πριν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και την πιθανη έξοδο από το μνημόνιο.