Ενώ στη Βραζιλία οι κατάδικοι να μπορούν να γλιτώσουν κομμάτι της ποινής τους γράφοντας κριτικές για κάθε βιβλίο που διαβάζουν ή κάνοντας ποδήλατο και τροφοδοτώντας έτσι με ρεύμα τις κοντινές περιοχές, στη χώρα μας, σύμφωνα με το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Συγκεκριμένα, διαβάζουμε ότι:

«Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν στο Δικαστήριο, τον υπερπληθυσμό κρατουμένων στις φυλακές, τις πολύ κακές συνθήκες υγιεινής, την έλλειψη επίπλων και θέρμανσης στα κελιά και την αφόρητη μυρωδιά από απορρίμματα που ρίχνονταν, στον προαύλιο χώρο, έξω από τα παράθυρα των κελιών των κρατουμένων.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτούς όλους τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα, για παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, επιδικάζοντας και τις χρηματικές αποζημιώσεις.»

Πηγή: iefimerida.gr    εικόνα από usnews.com

 

Καταλαβαίνω ότι δεν είμαστε αρκετά προχωρημένη κοινωνία για να μας ενδιαφέρει να μορφωθούν ή να προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα οι κατάδικοι. Δεν γίνεται όμως να θέλουμε να παινευόμαστε για τον πολιτισμό μας και για το πως από τον Μινωικό πολιτισμό είχαμε αποχετευτικά συστήματα όταν άνθρωποι που είναι στην ευθύνη μας αναγκάζονται να ζουν μυρίζοντας τα περιττώματά τους. Απλά ντροπή μας.