Στο Telford της Αγγλίας ένας άντρας αυτοκτόνησε πηδώντας από την οροφή ενός πολυόροφου πάρκινγκ. Ταυτόχρονα από κάτω υπήρχαν άτομα που φώναζαν «Πήδα!», «Κάν’το!», ενώ παράλληλα πολλοί τράβαγαν όλο το σκηνικό σε βίντεο. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι υπήρχαν άνθρωποι που έτρεχαν από γωνία σε γωνία για να έχουν καλύτερη θέα από την πτώση ενός προφανώς προβληματισμένου άνθρωπου που χρειαζόταν βοήθεια.

Διαβάζοντας την είδηση στο http://www.bbc.com και βλέποντας τις αντιδράσεις μεγάλου μέρους του κόσμου, καταλαβαίνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι, όπως και στην περίπτωση του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι τραμπούκοι που σπρώχνουν με τη συμπεριφορά τους άτομα σε αυτοκτονία τις περισσότερες φορές μένουν ατιμώρητοι. Το δεύτερο είναι ότι τουλάχιστον εδώ η πλειονότητα συνειδητοποιούμε πλέον ότι ο ηθικός αυτουργός έχει ευθύνη και ότι η ανθρώπινη ζωή δεν είναι κάτι για να σπας πλάκα. Μπορεί οι αντιδράσεις του κόσμου στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη να είναι οι αυτονόητες, αλλά τουλάχιστον υπήρξαν. Όλοι ζητήσαμε να γίνει κάτι για όσους τραμπούκιζαν τον Βαγγέλη, αλλά και για όσους αργότερα δεν σεβάστηκαν τη μνήμη του. Υπήρξαν άτομα που ξενύχτησαν ή έκλαψαν για εκείνον ενώ δεν τον γνώρισαν ποτέ.

Έχουμε ως λαός πολλά άσχημα. Τουλάχιστον όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αν κάποιος προβληματισμένος άνθρωπος ήταν στην οροφή ενός κτηρίου σε κάποιο πολυσύχναστο δρόμο, δεν θα βρισκόταν κάποιος βλαμμένος να του φωνάζει δημόσια και ανερυθρίαστα «Πήδα!». Όχι επειδή δεν υπάρχουν τέτοιοι βλαμμένοι, αλλά επειδή θα φοβόντουσαν όσους υπάρχουν από δίπλα τους που νοιάζονται για εκείον τον προβληματισμένο άνθρωπο που δεν γνωρίζουν.

 

Διαβάστε εδώ περισσότερες απόψεις!

 

Πηγή: http://www.bbc.com/news/uk-england-shropshire-31903327