Τους τελευταίους μήνες έχουμε ασχοληθεί πολύ με τα δικαιώματα και τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων. Με την υπόθεση του Ρωμανού, της Σταμάτη, του Ξηρού, των φυλακών τύπου Γ’, των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και με άλλες αφορμές, η συζήτηση για τους φυλακισμένους στη χώρα μας καλά κρατεί.

Χθες ήταν Μεγάλη Πεμπτη για τους καθολικούς και, όπως συνηθίζεται, ο Πάπας τελεί την τελετή του Ιερού Νιπτήρος. Φέτος όμως ήταν διαφορετικά.

Διαβάζουμε στο star.gr:

«Στη φυλακή της Ρεμπίμπια, στην ιταλική πρωτεύουσα, βρέθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, για την τελετή του Ιερού Νιπτήρος και έπλυνε τα πόδια δώδεκα κρατουμένων για το μήνυμα ταπεινότητας της Μεγάλης Πέμπτης, μιας που κορυφώνονται οι εορτασμοί του καθολικού Πάσχα.

«Προσευχηθείτε ώστε να καθαριστεί και η δική μου ρυπαρότητα» είπε ο Φραγκίσκος στην τελετή στη φυλακή.»

Προφανώς ο Πάπας δεν ήθελε να δώσει κάποιο μήνυμα για τις φυλακές στην Ελλάδα, αλλά για τους φυλακισμένους όλου του κόσμου, πέραν του μηνύματος της ταπεινότητας αναπαριστώντας την τελετή του νιπτήρος όπου ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των μαθητών του.

Με αυτή την κίνησή του ο Πάπας, σαφώς δεν αλλάζει κάτι στις υποθέσεις που προαναφέραμε, ούτε πήγε να αφήσει ελεύθερους τους φυλακισμένους στους οποίους έπλυνε τα πόδια. Δεν αμφισβήτησε σε καμία περίπτωση το ότι ορθά βρίσκονται στη φυλακή. Έδειξε όμως στον κόσμο ότι και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα, όπως και όλοι όσοι δεν είναι φυλακισμένοι, είναι άνθρωποι και έχουν ανάγκη από την αγάπη τη δική μας και του κόμου ολόκληρου, ώστε όταν μετανοήσουν για τα λάθη τους να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία.

Σίγουρα όταν πρωτοδιαβάσαμε την είδηση νιώσαμε μια έκπληξη. Σίγουρα έκπληξη θα νιώθαμε και αν βλέπαμε με ποιούς θα έκανε παρέα ο Χριστός αν ζούσε σήμερα,  όπως ένιωσαν έκπληξη στην εποχή του όταν συνέφαγε όχι με τους ισχυρούς αλλά με τον αμαρτωλό τελώνη.  Και όταν η θρησκεία μας δίνει σε όλους μια δεύτερη ευκαιρία, μήπως θα έρεπε και μεις ως κοινωνία να δίνουμε μέσα από ένα καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα μια δεύτερη ευκαιρία σε όλους; Γιατί δεν αποτελεί λύση η λογική του υπουργού Δικαιοσύνης ότι αφού δεν έχουμε καλή νοσοκομειακή φυλακή να αποφυλακίσουμε κάποιον που έχει σκοτώσει περισσότερους από όσα είναι τα δάκτυλα των χεριών του.  Γιατί τότε στη λογική του παρανόμου θα ισχύσει «άντε τη σκαπουλάραμε»…

Λύση, λοιπόν, για ένα κράτος δικαίου είναι να φτιάξει σωστές νοσοκομειακές φυλακές, σωστό γενικά, σωφρονιστικό σύστημα, που να μεταχειρίζεται τους κρατούμενους όπως τους αρμόζει: ως ισότιμους ανθρώπους.

 

Περισσότερα για το σωφρονιστικό μας σύστημα και το πως μπορεί να βελτιωθεί θα βρείτε εδώ.

Περισσότερες απόψεις που θα σας παραξενέψουν στο apopseis.gr

Advertisements