Ο Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία από πλούσια οικογένεια. Δεκαοκτώ χρόνων κατετάγη στο ρωμαϊκό στρατό, όπου έλαβε το αξίωμα του κόμητος. Την εποχή του μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού ο Άγιος Γεώργιος υπερασπίστηκε με σθένος το Xριστιανισμό και υποβλήθηκε σε πολλά βασανιστήρια (τον έβαλαν σε τροχό με μαχαίρια, τον λόγχισαν, του έσχισαν τις σάρκες και τον έριξαν σε ασβέστη), από τα οποία ο Θεός τον έβγαλε αλώβητο. Τότε πολλοί που είδαν το μαρτύριό του πίστεψαν. Τελικώς με απόφαση του αυτοκράτορα ο Άγιος Γεώργιος αποκεφαλίστηκε σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών.

Κατά την παράδοση ο άγιος μαρτύρησε στη Διόσπολη, σημερινή Λύδδα ή Λοντ της Παλαιστίνης, όπου αρχικά φυλασσόταν και το λείψανό του. Ο σημερινός ναός στη Λύδδα, όπου κανείς μπορεί να προσκυνήσει τον τάφο του, χτίστηκε το 1893.

Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, η οποία χτίστηκε το 530 από τον Ιουστινιανό, στο κάτω μέρος του ναού σώζονται τα όργανα με τα οποία βασανίστηκε ο Άγιος.

Ο άγιος τιμάται ιδιαίτερα από το στρατό και είναι προστάτης του Πεζικού του Ελληνικού Στρατού Ξηράς.

  • Ο άγιος λατρεύεται ιδιαίτερα από τους Σαρακατσάνους (νομάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας), αλλά και από Πομάκους της Θράκης. Στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του στην Πριγκιπόνησο χιλιάδες Τούρκοι κάθε χρόνο προσέρχονται για προσκυνήσουν τη θαυματουργή του εικόνα.
Advertisements