Ας υποθέσουμε ότι κάποιος νέος ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει ακριβώς 5.000€ τον χρόνο. Ας υποθέσουμε επίσης ότι αναγκαστικά δίνει 450€ το δίμηνο για την ασφάλειά του, δηλαδή ότι ανήκει στην κατώτερη δυνατή κλίμακα. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα θα έχει φόρο 30%, άρα 1.500€ τον χρόνο. Άρα καθαρό κέρδος θα έχει:

5.000€

– 6*450=2.700

-1.500

=700€ για ολόκληρο τον χρόνο.  Ή, αν προτιμάτε, 58,3€ το μήνα. Ή 1,94€ την ημέρα,χωρίς βέβαια φως, νερό, τηλέφωνο ή τα μεταφορικά του για τη δουλειά!

Γιατί λοιπόν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας να μη φοροδιαφύγει; Ή γιατί αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας να μη βγει στα φανάρια να πλένει τζάμια; Αν παίρνει μόνο 10 λεπτά ανά φανάρι και από κόκκινο σε κόκκινο μεσολαβούν 2 λεπτά, τότε σε μία ώρα θα βγάλει 3€, ήδη περισσότερα από όσο έβγαζε με την προηγούμενη δουλειά του για ολόκληρη τη μέρα. Αν μάλιστα καθαρίζει τζάμια με βάση το 35ωρο, τότε στο τέλος του έτους θα έχει καθαρά 5.460€, περισσότερα από όσα είχε πριν μεικτά! Αν θέλει να έχει και το κεφάλι του ήσυχο μπορεί να κάνει μία ιδιωτική ασφάλιση, που σίγουρα δε θα του παίρνει 450€ το δίμηνο.  Ας μη ξεχνάμε μάλιστα ότι τα χρήματα που θα βγάζει από τα φανάρια θα παραμένουν στη χώρα μας και δε θα φεύγουν στο εξωτερικό όπως γίνεται με τους μετανάστες συναδέλφους τους. Άρα μιλάμε για 5.460€ που κερδίζει η ελληνική οικονομία για κάθε μετανάστη που καθαρίζει φανάρια που αντικαθίσταται από Έλληνα.

Εκεί φτάσαμε: Να συμφέρει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και το κράτος το να παρατήσει κάποιος τη δουλειά του και να γίνει ουσιαστικά επαίτης. Εύγε μας!